Формування мікропрофілю поверхонь виробу при магнітно-абразивному обробленні площин головками на базі високоенергетичних постійних магнітів - Дмитро Джулій; Віктор Майборода; Олексій Буріков; Олексій Бєляєв (Mechanics and Advanced Technologies, 2025)
Виконані експериментальні дослідження по можливості застосування для магнітно-абразивного оброблення плоских поверхонь феромагнітних деталей торцевими головками на базі постійних неодимових магнітів сумішей порошків, які складаються з крупних і дрібних частинок різної форми і алмазних паст. Показано, що при використанні сумішей з порошків оскольчастої форми отримано зниження шорсткості поверхонь з вихідної шорсткості Ra = 0,8 мкм до 0,125 мкм з розполірованим мікропрофілем, причому найкращі результати мають місце у випадку коли кількість дрібної фракції в сумішах не перевищує 40%. Використання сумішей округлих порошків з розміром частинок 1700/1200 мкм і оскольчастих частинок 640/400 мкм при їх рівній кількості в магнітно-абразивному інструменті дозволили після магнітно–абразивного оброблення сформувати поверхню з величиною шорсткості Ra=0,1 мкм. Встановлено, що округлі крупні порошки, виконують роль рухомого притиру, передаючи силове навантаження на дрібні частинки. При цьому в процесі безпосереднього контакту з оброблюваною поверхнею крупні округлі частинки забезпечують як пластичне деформування мікронерівностей поверхні, так і безпосередньо поверхневого шару зразків, забезпечуючи збільшення поверхневої твердості в 1,4 рази, що створює сприятливі умови для здійснення процесу мікрорізання оскольчастими дрібними частинками. При формуванні магнітно–абразивного інструменту з крупних округлих частинок і алмазної пасти різної зернистості встановлено, що найкращу поліруючу здатність має суміш, яка сформована з округлого порошку з розміром частинок 1500/1300 мкм з додаванням алмазної пасти зернистістю 5/3 мкм. Параметр шорсткості Ra оброблених поверхонь із застосуванням таких сумішей становить 0,03–0,04 мкм.