Аналіз досвіду застосування безпілотних літальних апаратів та визначення напрямку їх подальшого розвитку при веденні мережецентричних операцій - Кучеренко Ю.Ф.; Науменко М.В.; Кузнєцова М.Ю. (Системи озброєння і військова техніка, 2018)
У статті наведені деякі характерні риси сучасних конфліктів (війн), показано, що головним завданням при веденні сучасних війн є завоювання і утримання інформаційної переваги над противником за рахунок використання єдиного інформаційно-комунікаційного простору міжвидовими угрупованнями військ. Проведено аналіз досвіту застосування безпілотних літальних апаратів країн членів НАТО та США, на основі якого визначений основний напрямок їх подальшого розвитку застосування при веденні мережецентричних операцій, як одних з елементів повітряної компоненти систем розвідки, зв’язку, навігації та ударних систем. Показано, що в перспективі роль безпілотних літальних апаратів при веденні мереже центричних операцій буде збільшуватись и призведе до їх масованого, інтегрального та глобального застосування для одночасного вирішення багатьох задач в інтересах міжвидових угруповань військ.