Типові та узагальнені переходи до детермінованого хаосу нетипових атракторів неідеальних динамічних систем - Олександр Швець (Sistemnì Doslìdženâ ta Informacìjnì Tehnologìï, 2022)
Розглянуто деякі прикладні нелінійні неідеальні динамічні системи п’ятого порядку, які застосовуються для опису коливань сферичних маятників та у гідродинаміці. Побудовано максимальні атрактори, як регулярні, так і хаотичні, таких систем. Обговорено різноманітні біфуркації максимальних атракторів. Установлено перехід до детермінованого хаосу для максимальних атракторів за типовими сценаріями Фейгенбаума та Манневілля–Помо. Досліджено імплементацію сценарію узагальненої переміжності для хаотичних максимальних атракторів таких систем. Виявлено ознаку реалізації сценарію узагальненої переміжності.