StudentÅ³ elgsenos ieÅ¡kant darbo Lietuvoje vertinimas - AuÅ¡ra ArminienÄ—; Laima JeseviÄiÅ«tÄ—-UfartienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2018)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga bei atlikto tyrimo duomenys, vertinant darbo paieÅ¡kos elgsenÄ…, jÄ… sÄ…lygojanÄius veiksnius bei darbo paieÅ¡kos metodus. MokslinÄ—je literatÅ«roje darbo paieÅ¡ka apibÅ«dinama kaip tikslinga veikla, prasidedanti nuo Ä¯sidarbinimo tikslÅ³ iÅ¡kÄ—limo ir Ä¯sipareigojimo jÅ³ siekti ir pasibaigianti tikslÅ³ Ä¯gyvendinimu. Darbo paieÅ¡kos rezultatai tiesiogiai susijÄ™ su asmens darbo paieÅ¡kos elgesiu. IeÅ¡kanÄiojo darbo elgsenÄ… ir aktyvumÄ… sÄ…lygoja Ä¯vairÅ«s ekonominiai, socialiniai, emociniai, psichologiniai ir kt. veiksniai, kurie tarpusavyje yra glaudÅ¾iai susijÄ™. Å iÅ³ veiksniÅ³ sÄ…veika gali nulemti asmens darbo paieÅ¡kos elgesÄ¯ ir jo rezultatus. Darbo paieÅ¡kos sÄ—kmei poveikÄ¯ daro ne tik asmens gebÄ—jimai, Ä¯gÅ«dÅ¾iai, patirtis, bet ir naudojami darbo paieÅ¡kos metodai, taip pat asmens savarankiÅ¡kumas, pastangos, intensyvumas, motyvacija bei savireguliacija. Remiantis mokslinÄ—s literatÅ«ros analize buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas - Ä¯vertinti studentÅ³ elgsenÄ… ieÅ¡kant darbo Lietuvos rinkoje. Straipsnyje pateikiami atlikto tyrimo rezultatai, kurie parodÄ—, jog svarbiausi veiksniai, lemiantys sÄ—kmingÄ… Ä¯sidarbinimÄ… yra darbo patirtis, profesiniai Ä¯gÅ«dÅ¾iai ir savÄ™s pristatymo Ä¯gÅ«dÅ¾iai. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, jog aktyvÅ«s darbo paieÅ¡kos bÅ«dai naudojami daÅ¾niau nei pasyvÅ«s. Tyrimo duomenÅ³ lyginimas su uÅ¾sienyje atliktais tyrimais parodÄ—, kad Lietuvos jaunimo darbo paieÅ¡kos ir Ä¯sidarbinimo galimybÄ—s suprantamos skirtingai ir tokiÄ… situacijÄ… lemia Lietuvos ekonominÄ—, politinÄ— ir socialinÄ— studijÅ³ ir darbo rinkos aplinka.