Janusz Tazbir, Okrucieństwo w nowożytnej Europie, 1993 - Maciej Tarnawski (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1994)
Recenzja: Janusz Tazbir, Okrucieństwo w nowożytnej Europie, Polska Oficyna Wydawnicza BGW, Warszawa 1993