Crtice o Muzičkom biennaleu Zagreb i novoj glazbi u časopisu Sovetskaja muzyka (1961-1991) - Magdalena Marija Meašić (Arti Musices, 2025)
Ovo istraživanje stremi rekonstruirati i kontekstualizirati stavove i mišljenja o Muzičkom biennaleu Zagreb prezentirane u časopisu Sovetskaja muzyka u razdoblju od začetka festivala 1961. do 1991. godine. Cilj je ovog rada omogućiti uvid u sovjetsku percepciju Muzičkog biennalea i ondje zatečenih glazbenih avangardnih kretanja ponajprije na temelju izvješća sovjetskih muzikologa i skladatelja, a zatim i izvedenoga sovjetskog repertoara. Iako uska, ova nam tema indirektno ukazuje i na dinamiku kulturnog i glazbenog transfera između dviju država, hladnoratovska politička previranja, ali i na vrlo oprezne stavove sovjetskih muzikologa, glazbenika i kulturnih djelatnika u pristupu novoj glazbi čak i u okolnostima popuštanja kulturno-političkih i umjetničkih okova u doba nakon Staljinove smrti – doba kulturne liberalizacije i »politike otapanja« Nikite Hruščova.