Отримання багатошарового радіопоглинаючого покриття на основі феритів з використанням генетичного алгоритму оптимізації ефективної поверхні розсіювання електромагнітних хвиль в діапазоні частот 8-12 ГГЦ - Чубукін О.С. (Системи озброєння і військова техніка, 2019)
У роботі проаналізована можливість використання еволюційних методів розрахунку з генетичним алгоритмом оптимізації для розробки і створення радіопоглинаючих покриттів на основі феритів, що збіль-шують радіопоглинальну здатність та зменшують ефективну площу розсіювання (ЕПР) в діапазоні час-тот 8–12 ГГЦ. Для цього було підібрано ряд феритних матеріалів, у яких експериментально визначалися частотні залежності величин діелектричної (f) та магнітної проникності  (f), що є показниками їх ра-діопоглинаючих властивостей. Отримані залежності (f) та  (f ) зводились до бази даних і використову-вались далі у якості вихідних для генетичного алгоритму пошуку феритних матеріалів, що забезпечували б максимальну радіопоглинальну здатність і мінімальну ефективну поверхню розсіювання (ЕПР) в діапазоні частот 8–12 ГГЦ. Потім, за допомогою того ж генетичного алгоритму оптимізації, відбиралися варіан-ти послідовностей нанесення шарів з цих феритних матеріалів і проводилась оптимізація їх товщин. За отриманими даними було змодельовано ряд чотиришарових покриттів на пластинах з алюмінієвого сплаву Д16, який використовується у виробництві планерів військових винищувачів. Для перевірки достовірності отриманих результатів один з варіантів покриття був реалізований на практиці. В ході реалізації спочатку виготовлялись складові на основі латексного компаунда PUNTACOL C, змішаного з феритними матері-алами, що пройшли відбір генетичним алгоритмом, потім вони пошарово наносилися на поверхню пластин алюмінієвого сплаву Д16. Після нанесення покриттів проводились вимірювання радіопоглинальної здатнос-ті та величини ЕПР. Вимірювання радіопоглинальної здатності проводилося методом віднімання відбитих енергій в безлуновій камері спеціально виготовленим приладом. Вимірювання ЕПР проводилося за допомо-гою моностатичних радіовимірювань в діапазоні частот 8–12 ГГц в тій же безлуновій камері. Результати вимірювань показали, що нанесення обраного виду покриття значно підвищує радіопоглинальну здатність відбивальних поверхонь і знижує ЕПР в діапазоні частот 8–12 ГГЦ.