Bilans energetyczny Unii Europejskiej - Marcin Tarnawski (Facta Simonidis, 2011)
Kwestia bezpieczeństwa energetycznego jest dzisiaj jednym z najważniejszych tematów debaty publicznej, gdyż cała światowa gospodarka opiera się na surowcach energetycznych. Ma to szczególne znaczenie w Unii Europejskiej, której państwa członkowskie są w dużej mierze zależne od importu tych surowców. Pewność i bezpieczeństwo tego importu będzie w przyszłości stanowić podstawę rozwoju ich gospodarek, dlatego też tak ważne jest przedstawienie bilansu energetycznego Unii Europejskiej (oraz na wybranych przykładach, kilku państw członkowskich). Uzależnienie od importu surowców energetycznych państw UE nie jest jednakowe, jednak obecna jest tendencja do jego zwiększania, w związku z coraz większym zapotrzebowaniem na energię.