Інститути виборів і референдуму в реалізації права на самовизначення: аналіз кейсу Каталонії - Yevheniya Yuriychuk; Oleksandr Fesenko; Oleksandr Tkachuk (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Розглянуто використання інституту виборів і референдумів в реалізації права на самовизначення Каталонії державними органами автономії: Парламентом, урядом (Женералітатом) та його головою (Президентом Женералітату). Проаналізовано політику Іспанії щодо протидії каталонському сепаратизму, загострення якого було викликане низкою чинників (політичних, економічних, культурних, етнонаціональних), а особливо – відсутністю статусу каталонської мови в іспанській державі та в Європейському Союзі, констатовано, що ця політика була виважена і послідовна. Заходи, застосовані урядом, можливо, були не завжди вчасними, проте в межах правового поля, з дотриманням конституційних норм Іспанії.