Професійна компетентність викладача вищого навчального закладу: психолінгвістичний вимір - Volodymyr V. Serikov (Психолінгвістика, 2018)
У статті висвітлено сутність професійної компетентності викладачів вищих навчальних закладів на основі дослідження психологічних особливостей їх педагогічної діяльності. Розглянуто співвідношення понять компетентність і компетенція. Визначено певні психолінгвістичні якості професійно компетентного викладача вищого навчального закладу, а саме позиціонування власного ментального простору і контроль над ментальним простором аудиторії; діалог із здобувачами вищої освіти за платонівським взірцем – не як обмін інформацією, а як засіб ментального розширення простору тих, хто навчається; використання комунікативних можливостей і стилістичних регістрів діалогу; демонстрація індивідуального комунікативного стилю; володіння різними мовленнєвими жанрами; використання інтертекстуальних зв’язків.