Състояние и тенденции в развитието на пазара на недвижими имоти - Атанас Иванов (Строително предприемачество и недвижима собственост, 2025)
В световен мащаб над 60% от всички активи са вложени в недвижими имоти, а операциите с недвижими имоти са един от 20-те основни сектора на икономиката в Статистическата класификация на икономическите дейности за Европейската общност. Mатериалната стойност на недвижимите имоти се превръща в ключов елемент от икономиката на България. Общият оборот в сектор „Опеарации с недвижими имоти“ нараства прогресивно, като през 2023 г. достига приблизително 7% от общия оборот на предприятията в страната. Предмет на настоящото изследване е състоянието на пазара за недвижими имоти в България и проследяването на тенденциите в развитието му през последните 20 години. Целта на автора на тази статия е да направи анализ на факторите влияещи на пазара, да разгледа и съпостави различни параметри, да разкрие зависимости между тях и да предложи по-добра осведоменост на участниците в него. Информационните източници, използвани за изследването са български и чуждестранни разработки в областта на операциите с недвижими имоти, статистически данни и първична информация, събрана от автора за периода 2005 – 2024 г.