SAYIŞTAYLARIN KAMU SEKTÖRÜNDE ETİK YÖNETİMİ GÜÇLENDİRME UYGULAMALARI - 10.52836/sayistay.1614292 (Sayıştay Dergisi, 2024)
Bağımsız ve tarafsız dış denetim kurumları olan Sayıştaylar, ulusal dürüstlük sistemlerinin önemli bir unsuru olarak kamu yönetiminde dürüstlüğe dayalı bir anlayışın hakim kılınması ve etik dışı uygulamalarla mücadele edilmesinde kritik roller üstlenirler. Yürüttükleri denetimler, parlamentoya ve kamuoyuna sundukları raporlar ve diğer faaliyetleri ile bu alanda kamu kurumlarında ve kamuoyunda ihtiyaç duyulan kapasite ve duyarlılığın oluşmasına katkı sağlarlar. Bu çalışmada, kamu yönetimindeki dönüşüme bağlı olarak Sayıştaylar tarafından gerçekleştirilen denetimlerin kapsam ve mahiyetinde gerçekleşen değişim çerçevesinde bu kurumların başta etik denetim olmak üzere kamuda etik yönetimi güçlendirmeye yönelik uygulamaları ve bunların kamu yönetiminin etik temellerini güçlendirmede üstlendiği işlevler analiz edilmiştir. Dünyanın çok farklı ülkelerinden Sayıştayların etik temalı denetimlerine ilişkin yayımlanmış, farklı alanlarda örneklik teşkil edebilecek nitelikteki raporları ile kurumsal faaliyet raporları üzerinde yapılan içerik analizlerinde, bu kurumların etik alanında denetim yapmak, etik rehberlik uygulamalarına öncülük etmek, kendi uygulamalarına ilişkin etik odaklı raporlama yapmak ve etik yönetim alanında ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmak gibi araçlarla kamuda etik yönetimi güçlendirme çabalarını sürdürdükleri tespit edilmiştir.