Debljinska i zapreminska struktura sastojine bukve i jele u strogo zaštićenom rezervatu prirode "Zofik" u Nacionalnom parku "Kozara" - Dragan Romčević (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2021)
U ovom radu je izvršen totalni premjer svih stabala na stalnoj oglednoj površini u strogo zaštićenom rezervatu prirode „Zofik”, u cilju utvrđivanja debljinske i zapreminske strukture. Dimenzije stalne ogledne površine iznose 100x100 metara. Izmjereni prečnici su razvrstani u debljinske stepene širine 5 centimetara, a zatim i u debljinske razrede. Analizom debljinske i zapreminske strukture može se zaključiti da se radi o sastojini koja znatno odstupa od prebirne strukture, da je raznodobna i da već počinje ličiti na prašumski tip kako po strukturi tako i po ukupnoj drvnoj zapremini, koja iznosi 632,69 m3/ha.