Analiza Własności Wibroizolacyjnych Odkształcalnych Ośrodków Perforowanych Wypełnionych Cieczą - S.J. Kowalski; R. Kuc; G. Musielak (Engineering Transactions, 1988)
Celem pracy jest analiza własności wibroizolacyjnych ośrodków perforowanych wypełnionych cieczą. Podstawę analizy stanowi perforowany elastyczny walec wypełniony cieczą. Rozważa się drgania swobodne i wymuszone z masą skupioną reprezentującą masę urządzenia technicznego spoczywającego na wibroizolatorze. Uwzględnia się wpływ ciśnienia cieczy i jej przemieszczeń na postać drgań i efekt wibroizolacji. Wynikiem końcowym są wykresy przedstawiając zależność współczynnika uwielokrotnienia amplitudy i współczynnika przenoszenia obciążenia od parametrów sterowalnych zewnętrznie, tj. ciśnienia cieczy w porach i wielkości jej przemieszczania się.