Синтез та стабілізація наночастинок Cu у водних розчинах та їх бактерицидна активність - I. S. Petrik; A. M. Eremenko; N. P. Smirnova; G. I. Korchak; A. I. Mikhiyenkova (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2014)
Колоїди наночастинок міді синтезовано відновленням солі міді за допомогою тетрагідроборату натрію у водних розчинах сульфату та ацетату міді в присутності йодиду калію при кімнатній температурі. Ці частинки нестабільні в порівнянні з наночастинками срібла і золота, особливо при доступі повітря. Тому використовували додатково ряд стабілізаторів: поліетиленгліколь, додецилсульфат натрію, колоїдний діоксид кремнію та неіонний амфіфільний триблоксополімер Pluronic. Виявлено, що стійкість наночастинок збільшується після додавання стабілізаторів до свіжоприготованих наночастинок міді в оболонці іонів І–. Показано, що наночастинки міді мають високу бактерицидну активність по відношенню до бактерій Escherichia coli, вищу порівняно з іонами Сu2+. З часом наночастинки вкриваються шаром оксиду. Бактерицидна активність наночастинок СuO порівняна з бактерицидною активністю іонів вихідних солей.