СТАЛИЙ РОЗВИТОК: ЕВОЛЮЦІЯ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ТА СУЧАСНІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ - Костянтин Бездєтко; Дар’я Серьогіна (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто еволюцію концепції сталого розвитку в міжнародному та українському науковому дискурсі. У процесі аналізу сформовано типологію наукових шкіл (екологічна, інституційна, критична, урбаністична, ноосферна тощо), розглянуто ключові підходи в США, ЄС, країнах Глобального Півдня та Україні, що дозволяє простежити розмаїття інтерпретацій та акцентів у розумінні сталого розвитку. Виокремлено основні бар’єри впровадження сталого розвитку в Україні. Запропоновано типологію інтерпретацій поняття та підготовлено підґрунтя для подальшого формулювання авторського визначення сталого розвитку в умовах повоєнної трансформації. Актуальність дослідження зумовлена потребою в адаптації глобальних підходів до локального контексту українських реалій, зокрема на рівні муніципального управління. Представлені результати можуть слугувати теоретичною основою для стратегічного планування, удосконалення політики сталого розвитку та розробки індикаторів моніторингу її впровадження на національному та регіональному рівнях.