Ład przestrzenny obszarów peryferyjnych w aspekcie podziałów nieruchomości niezurbanizowanych - Tomasz Podciborski; Jacek Kil (Barometr Regionalny, 2011)
Nasilone w ostatnim czasie procesy urbanizacyjne wraz ze zmianami strukturalnymi polskiego rolnictwa wywołują zmiany przestrzenne obszarów peryferyjnych. Zmiany układów przestrzennych są najczęściej dokonywane w wyniku przeprowadzania podziałów nieruchomości niezurbanizowanych. Podziały te na obszarach wiejskich prowadzone są zazwyczaj w ramach procedury uproszczonej, ale tylko dla terenów, dla których nie opracowano miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego i nie wydano decyzji o warunkach zabudowy. Procedura ta dopuszcza wydzielenie dowolnej działki gruntu, której powierzchnia nie jest mniejsza od 0.3000 ha i w przypadku, gdy działka ma dostęp do drogi publicznej, w myśl ustawy o gospodarce nieruchomościami. Celem opracowania było przedstawienie metody oceny poprawności przeprowadzenia podziału nieruchomości niezurbanizowanej jako części obszarów peryferyjnych w aspekcie ładu przestrzennego. Wskazano także praktyczne możliwości zastosowania opracowanej metody.