Стандарти і фактори впливу на мобільність військової автомобільної техніки - В. Ф. Кохан (Системи озброєння і військова техніка, 2023)
У статті виконано порівняльний аналіз стандартів Великобританії, США, НАТО, СРСР та РФ щодо мобільності військової автомобільної техніки (ВАТ) і визначення факторів, що суттєво впливають/вплинуть на мобільність/прохідність. При аналізі стандартів, що визначають мобільність ВАТ були визначені і сформовані основні технічні показники (характеристики) ВАТ, а також складові, що впливають на показники опорної поверхні при розрахунках мобільності. Сформована класифікація факторів мобільності ВАТ за кожним діючим стандартом, яка дозволить в подальшому розмежувати фактори опорної поверхні за пріоритетом і при розрахунках (використовуючи комп’ютерні технології) з практичним випробуванням визначити порогові значення регламентованих показників рослинності і вплив на опорну поверхню, яка суттєво змінить максимально ефективні показники мобільності ВАТ при пересуванні на визначеній місцевості. За аналогією зі стандартами армій Великобританії DEF STAN 23-6/3 2000 р., США “Standard for Ground Vehicle Mobility” 2005 р. і рекомендаційного стандарту НАТО STANREC AVT-327 2020 р. буде створено основу проєкту національного стандарту ДСТУ В “Військова автомобільна техніка. Прохідність та мобільність бездоріжжям”.