MOKYKLOS BAIMÄ–S PROBLEMA UGDYMO Å EIMOJE ASPEKTU - Algimantas Bagdonas; Asta JakimaviÄienÄ—; Raimonda SadauskienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
Straipsnyje, remiantis pastaraisiais deÅ¡imtmeÄiais Europoje atliktÅ³ moksliniÅ³ tyrimÅ³ duomenimis, siekiama atskleisti mokyklos baimÄ—s fenomeno sÄ…sajas su Å¡eimoje vyraujanÄiais ugdymo stiliais, ieÅ¡kant Å¡eimos ir mokyklos sÄ…veikos galimybiÅ³, identifikuojant mokyklos baimÄ—s Å¡velninimo veiksnius. Straipsnyje analizuojamas Å¡eiminis ugdymas kaip vienas iÅ¡ mokyklos baimÄ™ sukelianÄiÅ³ veiksniÅ³, apibÅ«dinami ugdymo stiliÅ³ Å¡eimoje ypatumai, ugdymosi aplinkos Å¡eimoje, tÄ—vÅ³ kaip ugdytojÅ³ kompetencijos, besimokanÄiÅ³jÅ³ asmeniniÅ³ savybiÅ³ ir kompetencijÅ³ ugdymas(is) mokyklos baimÄ—s kontekste. Tyrimo metu taikyti mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—s, anketinÄ—s apklausos (raÅ¡tu) bei interviu metodai, kuriÅ³ tikslas â€“ atskleisti ugdymo Å¡eimoje aspektÅ³ sÄ…sajas su mokyklos baimÄ—s problema. Atliktas tyrimas atskleidÄ—, kad tÄ—vÅ³ kaip ugdytojÅ³ Ä¯taka prilygintina pedagogÅ³ vaidmeniui vaiko asmenybÄ—s formavimesi. Savito, tik konkreÄiai Å¡eimai ir konkreÄiam vaikui tinkamo ugdymo stiliaus atradimas â€“ svarbus Å¡eimos auklÄ—jamosios funkcijos atlikimas. TÄ—vÅ³ domÄ—jimasis edukologijos pasiekimais, vadybinis, psichologinis patyrimas, noras mokytis iÅ¡ savo ir kitÅ³ patirties â€“ esminiai veiksniai, turintys Ä¯takos jÅ³ vaikÅ³ mokyklos baimÄ—s maÅ¾inimui. Mokymosi mokytis dimensijos efektyvumas, gebÄ—jimas veikti Å¡eimoje remiantis komandiniais principais, atsipalaidavimo technikos, tinkamas poilsio ir mokymosi derinimas ir be medikÅ³ pagalbos gali tapti Å¡eimos tradicija, paremta efektyviomis auklÄ—jamosiomis, baimÄ™ maÅ¾inanÄiomis priemonÄ—mis. Straipsnyje pateikiamos rekomendacijos Å¡eimoms, ugdytojams, besimokantiesiems, siekiantiems iÅ¡vengti mokyklos baimÄ—s reiÅ¡kinio sukeliamÅ³ problemÅ³.