Порівняльно-правовий аналіз Конституції України 1710 року та Конституції Польщі 1791 року - A. I. Kozachenko (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
У статті проведено порівняльно-правовий аналіз застосування принципу поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову у Конституції України 1710 р. та Конституції Польщі 1791 р. Таке дослідження зумовлюється спорідненістю державно-правових традицій, котрі сформувалися в Україні за доби Речі Посполитої. Завдяки поєднання ідей європейського конституціоналізму та власного державно-правового досвіду українська і польська конституції ХVІІІ ст. мали низку спільних та відмінних рис щодо запровадження принципу поділу влади. Конституювання поділу державної влади мало забезпечити удосконалення державного механізму шляхом підвищення його ефективності за умов військової агресії Російської імперії, запобігти можливості узурпації влади всередині країни, що сприяло б збереженню національної державності.