Zmiany struktury zatrudnienia i produktywności a wynagrodzenia w przekroju regionalnym w latach 2005–2010 - Mariusz Zieliński; Izabela Jonek-Kowalska (Barometr Regionalny, 2012)
Artykuł dotyczy zmian zachodzących na regionalnych rynkach pracy w Polsce w latach 2005–2010. Najistotniejszym czynnikiem oddziałującym na rynek pracy było w tym okresie przystąpienie Polski do Unii Europejskiej, wywołujące potrzebę dostosowań o charakterze strukturalnym. Przedstawiona w artykule analiza statystyczna bazuje na danych publikowanych przez GUS w Rocznikach Statystycznych Województw i obejmuje: zmiany poziomu i struktury sektorowej zatrudnienia oraz zmiany poziomu produktywności pracy i wynagrodzeń. Wyjściowymi hipotezami badawczymi były stwierdzenia, że w analizowanym okresie poprawiła się struktura zatrudnienia według sektorów, zmniejszyły się rozpiętości wynagrodzeń między regionami i występował związek między produktywnością pracy a wynagrodzeniami. Na podstawie danych statystycznych dotyczących okresu 2005–2010 stwierdzono, że spośród postawionych hipotez badawczych, jedynie trzecią można uznać za w pełni potwierdzoną. Większość danych podważa hipotezę o zmniejszeniu rozpiętości regionalnych na rynku pracy. Zmiany struktury zatrudnienia były o tyle korzystne, że nastąpił spadek udziału w zatrudnieniu sektora drugiego (przemysłu i budownictwa) oraz wzrost udziału w zatrudnieniu sektora trzeciego (usług?). Pięciolecie 2005–2010 przyniosło jednak także niezgodny z oczekiwanymi tendencjami długookresowymi, wzrost udziału w zatrudnieniu sektora pierwszego.