Аналіз наукових досліджень у галузі професійно-технічної освіти України (друга половина ХХ століття) - Олена Данилова (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті розкрито сутність і проведено теоретичний аналіз низки досліджень науковців радянського періоду та сучасності щодо розвитку професійно-технічної освіти України другої половини ХХ століття. Головною особливістю історії розвитку профтехосвіти за радянської доби було те, що дана проблема розглядалася крізь призму партійної історіографії. З проголошенням незалежності України, ситуація в історичних дослідженнях змінилася, а саме позначилася тенденція на переосмислення ключових подій і проблем без впливу марксисько-ленінської ідеології. Висвітлено основні питання, над якими працювали дослідники, з метою застосування їх надбань в сучасних умовах та використання в пошуку нових шляхів модернізації системи підготовки кваліфікованих робітничих кадрів.