Розробка методу підвищення імітостійкості каналу управління безпілотним літальним апаратом - Ю. В. Стасєв; М. Р. Козюберда; Д. М. Непокритов (Системи озброєння і військова техніка, 2023)
Аналіз напрямків розвитку Збройних Сил пpoвiдниx кpaїн cвiтy, сучасних та минулих збройних конфліктів свідчить, що одним з вирішальних чинників забезпечення успіху у військових операціях є якісний рівень системи розвідки. Використання перспективних безпілотних літальних апаратів дозволяє вирішувати задачі розвідки в режимі реального часу в умовах протидії. Всі ці питання можливо вирішити за умови надійного захисту каналу управління за рахунок застосування складних сигналів. У статті пропонується розглянути актуальні напрямки забезпечення імітостійкості каналу управління безпілотним літальним апаратом. Авторами було проведено аналіз методів побудови складних сигналів та визначено один з перспективних напрямків досягнення даної мети за допомогою алгоритмів імітозахищеності на дискретному рівні та на рівні складних сигналів. Визначено, що при реалізації динамічного режиму функціонування досягається виграш на (4−5) порядків у порівнянні з характеристичними послідовностями і на (5−6) порядків у порівнянні з лінійними рекурентними послідовностями максимального періоду. В основі даного методу лежить формування складних сигналів, в якому досягається потрібний рівень імовірності нав’язування хибної команди управління. Запропоновано ефективні алгоритми застосування складних сигналів, які дозволяють підвищити імітостійкість і перешкодозахищеність радіосистем управління й зв’язку на фізичному рівні. В роботі пропонується метод імітозахисту каналу управління безпілотним літальним апаратом, а також технічні рішення щодо забезпечення безпеки інформації в каналі управління безпілотним літальним апаратом.