Bir Dijital Hikâye Anlatısı Olarak Haber Sitelerinin Canlı Blog Pratikleri: 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimi Örneği - İpek Tok (Yeni Medya, 2024)
Canlı bloglar; doğal afetler, seçimler, savaşlar gibi geniş çaplı etkileri olan ve belli bir sürece yayılan haberlerin sunulduğu bir dijital hikâye anlatısı biçimidir. Bu tür haberlerle ilgili eş zamanlı olarak yaşanan gelişmeler, haber siteleri tarafından canlı blog sayfasında toplanarak canlı aktarım biçiminde sunulmaktadır. Çalışmanın amacı, bir dijital hikâye anlatısı olan canlı blogların 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerini nasıl sunduğunu ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda; Euronews, T24 ve Onedio canlı bloglarında yer alan toplam 242 haber ve 71 fotoğraf içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Çalışma sonucunda; canlı bloglar için en önemli haber değerinin zamanlılık olduğu ve blogların ters kronolojik dizi tekniğiyle yazıldığı saptanmıştır. Bloglar; zaman bilgisi, başlık, kısa haber metni ve fotoğraf, link, sosyal medya görseli gibi farklı haber öğeleriyle birlikte sunulmuştur. Bloglarda en çok paylaşılan haber öğesi fotoğraf, fotoğraflarda en çok kullanılan tema ise siyasetçilerdir. Canlı blogların hipermetinsellik ve çokluortam özelliklerinin olanakları ile metinlerarası bir anlatım biçimine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.