Most Wiszący z Kratową Belką Usztywniającą o Budowie Regularnej - R. Sygulski (Engineering Transactions, 1976)
W pracy rozpatruje się zginanie regularnej kratownicy mostowej podwieszonej do cięgna. Problem opisany został przez układ nieliniowy równań różnicowych. Rozwiązanie zadania zlinearyzowanego otrzymano w postaci zamkniętej dla przypadku obciążenia siłą działającą w dowolnym węźle kratownicy. Do uzyskania rozwiązania nieliniowego układu równań zastosowano metodę Netwona-Kantorowicza. Problem został zilustrowany przykładem liczbowym.