â€žEKSSPRESâ€œ GALVOS IR PEÄŒIÅ² JUOSTOS ATPALAIDUOJANÄŒIO MASAÅ½O POREIKIO ANALIZÄ– INTENSYVÅ² PROTINÄ® DARBÄ„ DIRBANTIEMS Å½MONÄ–MS - Daiva StanÄaitytÄ—; Lina Å erlinskaitÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
Dirbant intensyvÅ³ protinÄ¯ darbÄ… pasireiÅ¡kia Ä¯vairÅ«s nuovargio poÅ¾ymiai, kurie siunÄia signalus, dÄ—l emocinio ir fizinio poilsio poreikio. Pagrindinis pervargimo poÅ¾ymis yra atskirÅ³ darbingumo faziÅ³ trukmÄ—s kitimas. Esant ryÅ¡kesniam pervargimui darbingumas sumaÅ¾Ä—ja jau darbo pradÅ¾ioje. Sunkiam pervargimui bÅ«dinga tai, kad dirbama dezorganizacijos bÅ«senoje, kuri neiÅ¡nyksta po poilsio. KÅ«nas pradeda silpti: judesiai tampa nepastovÅ«s ir neritmingi, sutrinka mÄ…stymo kokybÄ—, pradedamas jausti silpnumas ir galÅ«niÅ³ skausmas. Å½mogus, kuris yra pavargÄ™s prieÅ¡ darbo pradÅ¾iÄ…, nesidomi darbu, aplinka, yra apatiÅ¡kas, irzlus, neadekvaÄiai reaguoja Ä¯ kitÅ³ Å¾moniÅ³ juokus ir replikas, neturi apetito, jauÄia Å¡leikÅ¡tulÄ¯, galvos skausmus ir svaigimÄ…. Taip pat sutrinka miegas, vegetatyvinÄ—s organizmo funkcijos, sumaÅ¾Ä—ja organizmo atsparumas ir kita. Labai aiÅ¡kÅ«s darbingumo sutrikimai, pirmiausiai susijÄ™ su darbo kokybe: padaÅ¾nÄ—ja klaidÅ³, kokiÅ³ anksÄiau nebuvo, sulÄ—tÄ—ja veiksmai. Nuovargio laipsnis ir ypatumai priklauso nuo individualiÅ³ Å¾mogaus savybiÅ³. Dirbant nuolatinÄ¯, intensyvÅ³ protinÄ¯ darbÄ…, gali iÅ¡sivystyti lÄ—tinis nuovargis, kurio iÅ¡ pradÅ¾iÅ³ Å¾mogus gali nejausti. DÄ—l fizinio ir psichinio nuovargio sutrinka miegas, darbingumas, pablogÄ—ja santykiai su artimaisiais, bendradarbiais. Dirbant intensyvÅ³ protinÄ¯ darbÄ…, tenka susidurti su psichologiniu nuovargiu. Vienas iÅ¡ psichologinio nuovargio poÅ¾ymiÅ³ yra dÄ—mesio sutrikimas. DÄ—mesys yra svarbus aplinkos, minÄiÅ³, jausmÅ³, savo paties elgesio ir veiklos suvokimui. Sutrikus dÄ—mesiui, Å¾mogus nesugeba sutelkti dÄ—mesio, susikaupti, jÄ¯ nuolat blaÅ¡ko paÅ¡aliniai dirgikliai. Ilgiau trunkantis darbas turi Ä¯takos Å¾mogaus motorikai. Judesiai sulÄ—tÄ—ja arba bÅ«na per daug skubÅ«s, neritmingi, sutrinka judesiÅ³ tikslumas ir koordinacija. Kad neiÅ¡sivystytÅ³ lÄ—tinis nuovargis bÅ«tina skirti dÄ—mesÄ¯ ne tik darbui, bet ir poilsiui. PailsÄ—jÄ™s Å¾mogus gali Å¾enkliai kokybiÅ¡kiau ir sklandÅ¾iau atlikti jam paskirtus darbus. Atliktas eksperimentas parodÄ—, kad vienas iÅ¡ poilsio metodÅ³, gali bÅ«ti â€žeksspresâ€œ galvos ir peÄiÅ³ juostos atpalaiduojantis masaÅ¾as. MasaÅ¾as teigiamai veikia fizinÄ™ ir psichinÄ™ Å¾mogaus bÅ«klÄ™. Klientas masaÅ¾o metu jauÄia gilÅ³ organizmo atsipalaidavimÄ… bei poilsÄ¯. Po masaÅ¾o gerÄ—ja deguonies patekimas Ä¯ smegenis, judesiÅ³ motorika, normalizuojasi kraujotaka pertemptuose raumenyse. â€žEkspresâ€œ galvos ir peÄiÅ³ juostos masaÅ¾as veikia raminanÄiai ir atpalaiduojanÄiai centrinÄ™ ir periferinÄ™ nervÅ³ sistemÄ….