Sosyal Hayatın Önemli Unsurlarından: Kayseri Bağ Hayatı ve Hamam Kültürü - Neslihan Altuncuoğlu (Journal of Universal History Studies, 2018)
Kayseri ilinin birçok yerinde bozkır iklim özellikleri hâkimdir. Burada yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. İklim özellikleri ve Kayseri’de kanalizasyon teşkilatının olmaması sıtma hastalığının yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Bu durum Kayserilileri yazları bağlara göçerek bu sezonu bağ evlerinde geçirmeye itmiştir. Haziran ayında başlayan bu yer değiştirme Kayseri’ye ait bir gelenektir. Bu gidilmeye “göç” denir. Kayseri’de geniş bağ alanları ve köklü bir bağcılık kültürü vardır. Bağcılığın ve yazları bağa göçme âdetinin Kayseri’de ne zaman başladığı bilinmese de, Kayseri halkı için bağlar ve bağcılık büyük önem taşımış ve taşımaya da devam etmektedir.