ОСУЧАСНЕННЯ ФОРМАТУ ВИШІВСЬКОГО ВИКЛАДАННЯ: ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ СОЦІАЛЬНО-МЕРЕЖЕВОГО КОНТЕНТУ - Т.О. ЛЕЩЕНКО; М.М. ЖОВНІР; М.В. АСЛАМОВА (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология, 2020)
У статті описано й проаналізовано алгоритм послуговування соціальними мережами в дидактичному дискурсі в контексті змін у сучасній світовій і вітчизняній освітніх системах. Детально схарактеризовано феномен інформатизації всіх сфер суспільного життя як невід’ємної компоненти сьогодення. Розширено уявлення про світові інформаційні трансформації, їхній вплив на процес реформування вишівського навчально-виховного процесу. Виявлено особливості впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітню галузь, умотивовано доцільність таких трансформацій. Суттєво доповнено й розширено уявлення про вплив інформатизації на процес та умови викладання різних навчальних дисциплін, зокрема, філологічних. Окреслено проблему пошуку ефективних шляхів та інноваційних підходів, здатних конкурувати з традиційними методами подавання навчальної інформації, доповнювати і розширювати їх реєстр. У статті інтерпретовано загальні та часткові теоретичні аспекти, які безпосередньо чи опосередковано стосуються модернізації звичних вишівських дидактичних теорій і практик. Зроблено акцент на зростанні вимог до майбутніх фахівців (іноземних студентів), які нині здобувають вищу освіту у вітчизняних вищих навчальних закладах. Зінтегровано і проаналізовано матеріал про імплементацію передового інноваційного світового дидактичного інструментарію у вітчизняний освітній дискурсивний простір. Подано власне бачення обміну важливими педагогічними здобутками. Крім цього, зроблено акцент на тому, що повсякчасне використання інформаційно-комунікаційних технологій зумовлює докорінні зміни освітньої парадигми, переоцінку дієвості звичних дидактичних способів і шляхів подавання навчального матеріалу, дає можливість розкрити значний гуманітарний потенціал усіх дисциплін, сприяє формуванню наукового світогляду, розвитку аналітичного і творчого мислення, суспільної свідомості та свідомого ставлення до реалій сьогодення. Детально описано переваги і недоліки інформатизації освітнього простору. Описано досвід використання соціальних мереж під час вивчення дисципліни «Українська мова як іноземна»