MobiliÅ³jÅ³ telefonÅ³ skleidÅ¾iamos elektromagnetinÄ—s spinduliuotÄ—s srauto tankis bei savitoji sugertis - Vaida BatuleviÄienÄ—; SkirmantÄ— MockeviÄienÄ—; Darius Stukas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2018)
Mobilieji telefonai yra neatsiejami nuo mÅ«sÅ³ kasdienybÄ—s. Vis intensyvesnis tampa jÅ³ naudojimas dÄ—l tobulÄ—janÄiÅ³ technologijÅ³ ir platesniÅ³ mobiliÅ³jÅ³ telefonÅ³ naudojimo galimybiÅ³. Kartu jaunÄ—ja ir mobiliÅ³jÅ³ telefonÅ³ naudotojÅ³ amÅ¾ius. Yra nemaÅ¾ai moksliniÅ³ tyrimÅ³, Ä¯rodanÄiÅ³ neigiamÄ… mobiliÅ³jÅ³ telefonÅ³ ir jÅ³ skleidÅ¾iamos elektromagnetinÄ—s spinduliuotÄ—s poveikÄ¯ Å¾mogaus sveikatai. MobiliÅ³jÅ³ telefonÅ³ skleidÅ¾iamÄ… elektromagnetinÄ™ spinduliuotÄ™ sugeria galvos audiniai ir tokiu bÅ«du gali pakelti kÅ«no audiniÅ³ temperatÅ«rÄ… bei sutrikdyti organizmo antioksidacines sistemas. ElektromagnetinÄ—s spinduliuotÄ—s intensyvumas ir poveikis gali priklausyti nuo antenos pozicijos mobiliojo telefono aparate, nuo mobiliojo telefono gamintojo ar darbo reÅ¾imo. Mobilaus telefono iÅ¡manumas taip pat gali turÄ—ti Ä¯takos jo skleidÅ¾iamai elektromagnetinei spinduliuotei ir kartu savitajai sugerÄiai. Tyrimo metu elektromagnetinÄ—s spinduliuotÄ—s srauto tankis buvo matuotas elektromagnetinio lauko stiprio matuokliu â€žExtech 480836: RF EMF Strength Meterâ€œ. Buvo iÅ¡matuoti 49 iÅ¡manieji mobilieji telefonai ir 51 neiÅ¡manusis mobilusis telefonas. Mobilaus telefono elektromagnetinio lauko energijos srauto tankis matuojamas, kai niekas nevyksta (ramybÄ—s bÅ«klÄ—), gaunant ir siunÄiant trumpÄ…sias Å¾inutes (sms), skambinant ir priimant skambutÄ¯, pokalbio metu ir internetinio ryÅ¡io naudojimo metu (Ä¯jungus wi-fi). Savitoji sugertis (SAR) buvo matematiÅ¡kai perskaiÄiuota pagal elektromagnetinio lauko energijos srauto tankÄ¯. MobiliÅ³jÅ³ telefonÅ³ elektromagnetinÄ— spinduliuotÄ— skirtingÅ³ darbo reÅ¾imÅ³ metu nedaug skiriasi, taÄiau ramybÄ—s metu elektromagnetinÄ— spinduliuotÄ— statistiÅ¡kai patikimai maÅ¾esnÄ— (p<0,05) nei siunÄiant ar priimant trumpÄ…jÄ… Å¾inutÄ™, skambinat ar priimant skambutÄ¯, pokalbio metu ar naudojant internetÄ…. SiunÄiant ir priimant trumpÄ…jÄ… Å¾inutÄ™ iÅ¡manieji telefonai skleidÅ¾ia patikimai didesnÄ™ elektromagnetinÄ™ spinduliuotÄ™ nei neiÅ¡manieji (p<0,05). DidÅ¾iausios SAR vertÄ—s gaunamos priimant skambutÄ¯ ir skambinimo atveju. DidÅ¾iausiomis SAR vertÄ—mis pasiÅ¾ymÄ—jo telI grupÄ—, o telA1 grupÄ—s telefonÅ³ skleidÅ¾iamos spinduliuotÄ—s SAR vertÄ—s galvos audiniams buvo ne tik maÅ¾iausios iÅ¡ visÅ³ iÅ¡maniÅ³jÅ³ telefonÅ³, bet, ir uÅ¾ kai kuriÅ³ gamintojÅ³ neiÅ¡maniuosius telefonus.