ВПЛИВ ЙОДОДЕФІЦИТУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ПРИВОДУ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО ОСТЕОМІЄЛІТУ З ВИКОРИСТАННЯМ ПУНКЦІЙНОЇ ЛАЗЕРНОЇ СЕКВЕСТРОТРИПСІЇ - V. І. Pantyo; R. М. Slyvka; V. V. Pantyo (Клінічна хірургія, 2017)
Проаналізовані результати лікування 74 хворих з приводу посттравматичного остеомієліту нижніх кінцівок (нк), у 28 з яких виявлений йододефіцит. Використовували пролонговану регіонарну внутрішньоартеріальну інфузію, високоінтенсивне лазерне випромінювання та препарати йоду у добовій дозі 200 мкг. Доведена висока ефективність запропонованої методики, що дозволило відмовитися у більшості хворих від виконання інвалідизуючих операцій, зберегти основні функції нк. У хворих за наявності йододефіциту застосування препаратів йоду сприяло покращенню результатів лікування