KOLEKTYVINIÅ² SUTARÄŒIÅ² TAIKYMO TEISINIAI ASPEKTAI LIETUVOJE - Vitalija SkÄ—ruvienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2020)
Straipsnyje analizuojama kolektyvinÄ—s sutarties samprata, teisinÄ— prigimtis ir prielaidos naujam reglamentavimui atsirasti. Lietuvos Respublikos darbo kodeksas (2016) numato, kad darbuotojÅ³ atstovais laikomi profesinÄ— sÄ…junga, darbo taryba ar darbuotojÅ³ patikÄ—tinis. PaÅ¾ymÄ—tina, kad kolektyvinÄ—s derybos, kolektyviniÅ³ sutarÄiÅ³ sudarymas yra iÅ¡imtinÄ— profesiniÅ³ sÄ…jungÅ³ teisÄ—. Aptariamos darbo teisÄ—s normos, reglamentuojanÄios kolektyviniÅ³ sutarÄiÅ³ taikymÄ…. Analizuojamos galiojanÄios nacionalinio, Å¡akos, teritorinio ir darbdavio lygio kolektyvinÄ—s sutartys, sudarytos ir Ä¯registruotos SocialinÄ—s apsaugos ir darbo ministerijos internetinÄ—je svetainÄ—je Lietuvos Respublikos darbo kodekso (2016) nustatyta tvarka. Tyrimas aktualus dÄ—l to, kad Lietuvoje Ä¯sigaliojus naujam Darbo kodeksui pakito kolektyviniÅ³ sutarÄiÅ³ sudarymas ir taikymas. Darbe taikomi metodai: teisÄ—s aktÅ³ analizÄ—s, mokslinÄ—s literatÅ«ros Å¡altiniÅ³ analizÄ—s.