NARCIZÅ² VEISLIÅ² MORFOLOGINIÅ² POÅ½YMIÅ² TYRIMAS - Donatas KlimaviÄius (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
2017 metais Kauno kolegijos TechnologijÅ³ fakulteto Aplinkos inÅ¾inerijos katedros praktinio mokymo ir bandymÅ³ laboratorijos gÄ—lynuose tirta 6 veisliÅ³ skirtingÅ³ grupiÅ³ narcizÅ³, kurios buvo Ä¯veÅ¾tos iÅ¡ NyderlandÅ³. NarcizÅ³ svogÅ«nÄ—liai pasodinti 2016 metÅ³ rudenÄ¯, sodinimo schema 15x15, 1mÂ² pasodinti 45 svogÅ«nÄ—liai. PrieÅ¡ sodinimÄ… buvo iÅ¡tirtas ir Ä¯vertintas dirvoÅ¾emio derlingumas. Pasodinti svogÅ«nÄ—liai orams atvÄ—sus iki â€“ 8 ÂºC Å¡alÄio buvo mulÄiuoti 5 cm durpiÅ³ sluoksniu. Tyrimo metu buvo fiksuoti: aplinkos veiksniÅ³ pokyÄiai â€“ temperatÅ«ra, krituliÅ³ kiekis. Vertinti veisliÅ³ poÅ¾ymiai: Å¾ydÄ—jimo laikas ir trukmÄ—, Å¾iedÅ³ ir apyÅ¾iedÅ¾iÅ³ spalva, Å¾iedynstiebio aukÅ¡tis, jÅ³ skaiÄius, tvirtumas, plaukuotumas, lapalakÅ¡ÄiÅ³ poÅ¾ymiai. Tyrimo rezultatai leidÅ¾ia teikti, kad skirtingos narcizÅ³ veislÄ—s skiriasi savo dekoratyviosiomis savybÄ—mis, morfologiniais poÅ¾ymiais.