Рефлексії Першої світової війни в публіцистиці Й. Рота - Anastasiya Vytrykush (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2018)
Висвітлено особливості сприймання та відображення Першої світової війни у ранній творчості Й. Рота (1894–1939), передусім у його коротких за обсягом творах публіцистичного характеру, що вийшли друком в період між 1915 і 1919 роками. Здійснено часткове зіставлення відображення війни молодим журналістом та старшим, зрілим письменником-романістом. Досліджено ставлення Й. Рота до війни в час її розпалу, причинно-наслідкові зв’язки зображуваного. Взято до уваги жанри, якими послуговувався автор на той час, а також видання, в які він дописував. Застосовано культурно-історичний метод, значну увагу приділено біографічному аналізові. В результаті дослідження зроблено висновки про те, що рання публіцистика Й. Рота лише частково торкається тематики війни; зокрема, у ній зображено наслідки війни для людства; з цього виразно проступає антимілітаристська позиція автора.