УДОСКОНАЛЕННЯ ВИБОРУ ПРУЖНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПІДВІСОК ЗРАЗКІВ КОЛІСНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АВТОМОБІЛЬНОЇ ТЕХНІКИ - М.Г. Грубель; М.О. Манзяк; М.Я. Волощук; Я.П. Шуманський; В.В. Хома (Системи озброєння і військова техніка, 2025)
Стаття присвячена удосконаленню науково-методичних підходів визначення параметрів підвіски зразка колісної військової автомобільної техніки (ВАТ). На основі проведених раніше наукових досліджень визначено математичні залежності для дослідження пружних (динамічних) характеристик різних підвісок зразків колісної ВАТ – ресорної, пружинної, пневматичної. На основі отриманих результатів побудовано математичну модель визначення пружних характеристик підвісок у програмному комплексі Mathlab з використанням методів апроксимації. Наведені результати моделювання для різних підвісок зразків колісної ВАТ з визначеними параметрами. За результатами моделювання отримано області раціональних параметрів пружності для проектованих підвісок зразків колісної ВАТ.