بررسی اثر ضدمیکروبی سمان‌های رزینی حاوی نانوذرات بر باکتری پوسیدگی‌زای استرپتوکوکوس موتانس - عبدالرحیم داوری; فرناز فراهت; هنگامه زندی; هومان فخار (مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان, 2024)
مقدمه: هدف این مطالعه، بررسی خواص ضد باکتریایی سمان‌های رزینی حاوی نانو ذرات تیتانیوم اکساید و نانو ذرات کیتوزان بر باکتری پوسیدگی‌زای استرپتوکوکوس موتانس بود.مواد و روش ها: این مطالعه‌ی تجربی در دانشگاه یزد در سال 1402 انجام شد و شامل 60 عدد نمونه بود که به 3 گروه تقسیم شدند. نمونه‌های گروه اول (شاهد) از جنس سمان رزینی و گروه دوم و سوم به ترتیب حاوی نانو ذرات کیتوزان و تیتانیوم دی‌اکساید بودند. برای بررسی اثرات ضدباکتریایی، 24 نمونه بر روی محیط کشت حاوی استرپتوکوکوس موتانس قرار گرفتند و قطر هاله‌ی عدم رشد باکتری اندازه‌گیری شد. برای بررسی تأثیر زمان در فعالیت ضد باکتریایی، تعداد 4 نمونه از هر گروه در لوله آزمایش حاوی محیط کشت قرار داده شد. در روزهای 1، 8 و 28 به لوله آزمایش، باکتری اضافه شد و پس از کشت بر محیط آگار، تعداد باکتری‌ها گزارش گردید. جهت آنالیز داده‌ها از آزمون Kolmogorov-Smirnov و آزمون ناپارامتری Independent Samples T-test و Kruskal-Wallis استفاده شد.یافته ها: میانگین قطر هاله‌ی عدم رشد در گروه شاهد به طور معنی‌داری کمتر از دو گروه دیگر بود (0/05 > p value). در بررسی تأثیر زمان بر اثر ضد باکتریایی نمونه‌ها، در روز اول میانگین تعداد باکتری در گروه سمان رزینی حاوی تیتانیوم، کمتر از دو گروه دیگر بود اما تفاوت معنی‌دار نبود (0/05 < p value). میانگین تعداد باکتری در روز 8 و 28 در هر سه گروه‌ یکسان بود.نتیجه گیری: سسمان رزینی حاوی تیتانیوم و کیتوزان منجر به کاهش رشد باکتری در مجاورت نمونه‌ها می‌شود. اگرچه تعداد باکتری‌ها در روز اول در مجاورت این نانو ذرات کاهش داشت ولی نتایج طولانی‌مدت حاکی از عدم تفاوت بین گروه‌ها بود.