МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ГАЗОТРАНСПОРТНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Валентина Василівна Кирій; Дмитро Олександрович Чеченець; Роксана Вадимівна Петрова; Ніна Василівна Довгопол (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2018)
Предметом дослідження даної роботи є розбудова механізму ринкової взаємодії між суб’єктами господарювання на ринку газу. Актуальність дослідження обумовлена тим, що  існуючі механізми управління дебіторською заборгованістю підприємств не мають достатнього впливу на споживачів, хоча в багатьох компаніях існує відповідна кредитна політика.. Метою дослідження є розробка механізму управління дебіторською заборгованістю газотранспортних підприємств з урахуванням ефективності заходів щодо  стягнення боргу. Завданням роботи є визначення критеріальних характеристик дебіторської  заборгованості газотранспортних підприємств та оцінка можливостей щодо стягнення боргу. Під час проведення дослідження в роботі використані методи та основні положення фінансового менеджменту для оцінки стану заборгованості,  нечіткого  логічного  виводу для визначення доцільності використання методів впливу на дебітора щодо  стягнення боргу на користь газотранспортного підприємства. Результати: Проаналізовано та класифіковано показники, які визначають базу споживачів газотранспортного підприємства ПАТ "Харківгаз" та всіх його структурних підрозділів. Перелік вербальних критеріїв аналізу споживачів включає: частота закупок; загальний об’єм закупок; залишок боргу; математичне очікування погашення боргу; період супроводу боргу; рентабельність стягнення боргу у судовому порядку. На основі опитування експертів було використано дві лінгвістичні змінні, що характеризують ефективність роботи зі споживачами-боржниками за двома напрямками – "Планові витрати на супроводження боргу" та "Очікувані надходження від боржника". На основі цих даних та опитування експертів була сформована база правил, де були розраховані чіткі показники які можуть бути використані для майбутньої взаємодії зі споживачем, або для управління політикою заборгованості на підприємстві. Змінні, характеризують всіх споживачів-боржників, не пов’язані між собою напряму. Тому введена додаткова змінна, через яку можливо провести композицію цих показників – ефективність стягнення боргу в залежності від застосованого методу впливу на боржника. Висновки в роботі запропоновано алгоритм визначення доцільності застосування різних методів впливу на боржника, що приводить до максимального збільшення грошового потоку газотранспортного підприємства. В подальшому можливе вдосконалення обчислень, шляхом дослідження та оцінки впливу прийнятих рішень на досягнення запланованих показників.