Дослідження ефективності інгібування корозійних процесів в мінералізованих водно-нафтових середовищах - Микола Миколайович Космина; Юлія Вікторівна Носачова (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження», 2023)
В даній роботі було детально досліджено ефективності інгібування корозійних процесів в мінералізованих водно-нафтових середовищах. За допомогою масометричного методу визначено ефективність інгібування та швидкість протікання корозії. Визначено, що на швидкість протікання процесу корозії впливає мінеральний склад розчину. Результати показують, що нафта хоч і знижує швидкість корозії за рахунок утворення плівки, але при підвищенні вмісту карбонових кислот наявність нафти ніяким чином не впливає на швидкість корозії.