SEKURITIZACIJA ZDRAVLJA: DA LI JE JAVNO ZDRAVLJE PITANJE NACIONALNE BEZBEDNOSTI U REPUBLICI SRBIJI? - Vanja Rokvić (Međunarodni Problemi, 2016)
Rad razmatra pitanje zdravlja (zaraznih bolesti, HIV/AIDS, bioterorizma) sa stanovišta nacionalne i međunarodne bezbednosti, kao i sa stanovišta savremenih pretnji bezbednosti. Autorka pokušava da utvrdi zašto je značajno sagledati zdravlje kroz prizmu bezbednosti i kako su pojedine zemlje ovo pitanje regulisale strateškim dokumentima iz oblasti bezbednosti. Ujedno, autorka analizira stanje javnog zdravlja u Republici Srbiji koje je znatno degradirano nakon događaja koji su obeležili poslednju deceniju XX veka i ukazuje da se mnogo više napora mora preduzeti u pravcu sekuritizacije zdravlja, i institucionalnog posmatranja javnog zdravlja kroz prizmu bezbednosti. U suprotnom, autorka zaključuje, Srbija se u budućnosti može suočiti sa ozbiljnim nedostatkom kapaciteta za prevenciju, suzbijanje i sanaciju pandemija i drugih zdravstvenih pretnji i posledica koje ove pretnje mogu ostaviti po nacionalnu bezbednost države.