Критичний аналіз статті С.В. Мішина, А.А Панфілова та І.М. Хасанова «Тяжіння Землі ― причина землетрусів» - С.В. Бичков (Геофизический журнал, 2025)
У «Геофізичному журналі» за 2019 р. надруковано статтю авторів С.В. Мішина, А.А. Панфілова та І.М. Хасанова, в якій зроблено чергову (багатотисячну) спробу описати сейсмічні процеси засобами класичної механіки через динамічні параметри землетрусів — енергію і імпульс і розглянуто модель процесу землетрусу, що включає дію тяжіння планети до розподілу мас геологічних тіл, що становлять земну кору [Мишин и др., 2019]. За задумом авторів саме втрата стійкості мас при їх перерозподілі в процесі впливу сил гравітації на породи земної кори не зупиняється ні на секунду і є причиною землетрусів: «... відмінності в щільності рівних обсягів матеріалу кори ізостазії призводять до руйнування опорної площини таких структур. Унаслідок цього процесу частина гірських порід зміщується вниз, набуваючи в процесі гальмування механічного імпульсу. Саме цей імпульс визначає магнітуду землетрусу». Ця стаття є продовженням роботи містера Мішина з популяризації його ж гіпотези моделі походження землетрусів-удару при переміщенні великого блоку гірських порід під час руйнування опори [Мишин, 2013].