Nova slovnica: kje smo in kam gremo - Špela Arhar Holdt; Kozma Ahačič; Irena Krapš Vodopivec; Simon Krek; Marko Stabej; Rok Žaucer; Helena Dobrovoljc; Vojko Gorjanc; Polona Gantar (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave, 2018)
6. junija 2018 je na Inštitutu Jožef Stefan potekal dogodek, na katerem so bili javnosti predstavljeni cilji in prvi rezultati projekta Nova slovnica sodobne standardne slovenščine: viri in metode (ARRS J6-8256). Namen projekta je razviti jezikoslovno metodologijo za računalniško podprto analizo sodobne slovenščine, kakršna je zajeta v referenčnih besedilnih korpusih slovenskega jezika. Z novo metodologijo bodo pripravljene baze jezikovnih podatkov, ki bodo po koncu projekta skupnosti odprto na voljo za raziskave, gradnjo jezikovnih priročnikov ter učnih gradiv, razvoj jezikovnotehnoloških orodij ipd.