Цифрова трансформація та її вплив на фінансовий менеджмент підприємств, що функціонують на галузевих ринках - Maxim Khatser (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку, 2025)
Стаття присвячена формуванню нових наукових рішень щодо дослідження впливу цифрової трансформації на фінансовий менеджмент на українських підприємствах, які функціонують на галузевих ринках різного рівня (світові, міжнародні, національні). Розкрита наукова та практична необхідність активізації процесів цифрової трансформації сфери управління фінансами на українських суб’єктах підприємництва у контексті забезпечення і підвищення конкурентоспроможності підприємств та їх продукції на галузевих ринках різного рівня (світові, міжнародні, національні). Метою статті є пошук шляхів підвищення ефективності фінансового менеджменту на українських підприємствах, які здійснюють діяльність на галузевих ринках різного рівня (світові, міжнародні, національні) на основі врахуванням процесів цифрової трансформації підприємницької діяльності. Методологія: використано комплекс загальних та спеціальних методів на емпіричному і теоретичному рівнях, таких як: метод літературного аналізу для визначення сутності термінів «цифрова трансформація», «цифрова трансформація на підприємствах» та «фінансовий менеджмент»; метод абстрагування для ідентифікації ключових ознак цифрової трансформації для національної економіки та окремих підприємств, що функціонують на галузевих ринках різного рівня (світові, міжнародні, національні); методи індукції та дедукції для визначення напрямів впливу цифрової трансформації на фінансовий менеджмент підприємств; методи аналізу та синтезу для розробки шляхів підвищення ефективності фінансового менеджменту на українських підприємствах, які здійснюють діяльність на галузевих ринках різного рівня (світові, міжнародні, національні) на основі цифрової трансформації; методи систематизації, групування і логічного узагальнення для систематизації інформації, формування висновків і наукових пропозицій статті. Результати: розкрито напрями впливу цифрової трансформації на ефективність фінансового менеджменту та конкурентоспроможність українських підприємств на галузевих ринках різного рівня (світові, міжнародні, національні).