Ewolucja edukacji dla bezpieczeństwa. Doświadczenia Polski i Czech - Marlena Blicharz; Katarzyna Chabska (Facta Simonidis, 2016)
Artykuł dotyczy przemian jakie dokonywały się w nauczaniu tematyki bezpieczeństwa na przestrzeni lat. Dokonano analizy pojęć stanowiących podstawę studiów nad edukacją dla bezpieczeństwa, wyjaśniono różnice znaczeniowe terminów „edukacja dla bezpieczeństwa”, „edukacja obronna”. Przeprowadzona została analiza zależności edukacji dla bezpieczeństwa z edukacją w ogóle i systemem bezpieczeństwa narodowego. Porównane zostały doświadczenia Czech i Polski w dostosowywaniu edukacji dla bezpieczeństwa do zmieniających się uwarunkowań politycznych.