Prilog povijesti 1848./1849. godine u Istri - Petar Strčić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 1994)
Pitanje sadržaja građansko/feudalne revolucionarno/kontrarevolucionarne 1848/1849. god. u Istri s Kvarnerskim otocima (Istarski okrug) istraživano je i proučavano relativno rijetko u historiografiji Istre i o Istri (i na talijanskom i na hrvatskome jeziku). Možda je to zato sto se složenost sadržaja tih prijelomnih godina ne ogleda samo u njihovu - uobičajenom - kontekstu odjeka građanskoga uključivanja na pozornicu europskih, a time i svjetskih zbivanja uopće, već i u prvome političkome sram predstavnika tankoga ali apsolutno vladajućeg talijanasko-talijanskoga sloja i predstavnika ogromne ali apsolutno potčinjene hrvatske većine žiteljstva Istre. Te prve otvorene, organizirane pojave nacionalnoga suprostavljanja dodatno otežavaju znanstvenu valorizaciju povijesnih događaja 1848/1849. godine, što nastoji osvijetliti sadržaj ovoga priloga, i to s osnovnim akcentom na počecima talijanaŠko-talijanskoga političkoga kretanja.