Treball per projectes amb servei a la comunitat Working for projects with services to the community Trabajo por proyectos con servicio a la comunidad - Ma. Jesús Martín García (Temps d'Educació, 2011)
Aquest article té com a objectiu contribuir a recuperar un element constitutiu del treball per projectes, però que sovint ha estat ignorat en la pràctica escolar: el servei a la comunitat. Per fer-ho, es recuperen les aportacions d'autors de finals del segle XIX i primera meitat del segle XX que, des de diferents perspectives, reivindiquen la projecció social i l'acció en el medi com a trets bàsics de la recerca cooperativa. Es presenta la proposta metodològica del treball per projectes hereva de Dewey i de Kilpatrick, i s’incorporen les modificacions que l'acció de servei suposa en l’àmbit didàctic i els beneficis que genera des del punt de vista formatiu. Finalment es descriuen dues experiències de treball per projectes amb servei a la comunitat. Al llarg de l'article es defensa que qualsevol recerca augmenta el seu potencial educatiu si té una voluntat transformadora, si es fa amb la intenció de millorar l'entorn. ______________________________________________ Cet article a pour objectif de contribuer à récupérer un élément constitutif du travail par projets qui a souvent été ignoré dans la pratique scolaire : le service à la communauté. Pour ce faire, il reprend les contributions d’auteurs de la fin du XIXe siècle et de la première moitié du XXe qui revendiquent, dans différentes perspectives, la projection sociale et l’action dans le milieu comme caractéristiques de base de la recherche coopérative. L’article présente la proposition méthodologique du travail par projets héritière de Dewey et de Kilpatrick et incorpore les modifications que l’action de service suppose dans le domaine didactique ainsi que les bénéfices qu’elle génère du point de vue de la formation. Enfin, il décrit deux expériences de travail par projets offrant un service à la communauté. Au fil de l’article, celui-ci défend que toute recherche augmente son potentiel éducatif s’il y a une volonté de transformation, si elle est faite avec l’intention d’améliorer l’environnement. The objective of this article is to recuperate a component of project work which is all too often forgotten in school work: service to the community. To do so, it looks back at the contributions of authors from the latter half of the 19th century and the first half of the 20th century from different perspectives, and champions the social dimension and action in the community as basic features of cooperative research. It presents a working method for projects that is based on the ideas of Dewey and Kilpatrick and incorporates the modifications in the educational field that service implies, and the benefits it offers for training. Finally, it describes two experiences in project work involving service to the community. The article defends the idea that any research project will increase its educational potential when combined with the will to transform and the intention to improve the environment. Este artículo tiene como objetivo contribuir a recuperar un elemento constitutivo del trabajo por proyectos, pero que a menudo ha sido ignorado en la práctica escolar: el servicio a la comunidad. Para ello se recuperan las aportaciones de autores de finales del siglo XIX y primera mitad del siglo XX que, desde diferentes perspectivas, reivindican la proyección social y la acción en el medio como rasgos básicos de la investigación cooperativa. Se presenta la propuesta metodológica del trabajo por proyectos heredera de Dewey y de Kilpatrick y se incorporan las modificaciones que la acción de servicio supone a nivel didáctico y los beneficios que genera desde el punto de vista formativo. Finalmente se describen dos experiencias de trabajo para proyectos con servicio a la comunidad. A lo largo del artículo se defiende que cualquier investigación aumenta su potencial educativo si tiene una voluntad transformadora, si se hace con la intención de mejorar el entorno.