ІНФОРМАЦІЙНА ПРОЗОРІСТЬ У СЕГМЕНТІ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ - О.Л. ПЛАСТУН; Г.П. ФІЛАТОВА; Ю.А. ПУГОВКІНА (Економіка та право, 2024)
Пандемія значно загальмувала прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку (далі ЦСР). Наразі повільні темпи досягнення ЦСР спричинені обмеженістю фінансових ресурсів. З метою пошуку шляхів вирішення цієї проблеми, у статті як альтернативу традиційним інструментам фінансування проаналізовано інструменти відповідального інвестування (його ще називають ESG-інвестиції) та шляхи підвищення ефективності їх використання у контексті інформаційної прозорості. Зокрема, запропоновано науково-методичний підхід до калькуляції ESG-індексів (environment — навколишнє середовище, social — соціальний розвиток, governance — корпоративне управління) шляхом інкорпорації позиції компанії у ESG-рейтингу (як додаткові ваги), що, на відміну від традиційного підходу, допомагає під час розрахунку індексу оцінювати не лише капіталізацію компанії, але й рівень успішності її ESG-активності. Ефективне використання інструментів відповідального інвестування створить необхідні передумови для подолання нинішнього дефіциту фінансових ресурсів у досягнені ЦСР.