З ДОСВІДУ РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ-МУЗИКАНТІВ У КЛАСІ АКОРДЕОНА - В.А. ФРИЦЮК; В.М. ФРИЦЮК (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология, 2020)
У статті розглянуто креативність, як є важливою складовою професійної готовності майбутніх педагогів-музикантів та однією з умов самореалізації. Доведено, що умовою розвитку здатності до творчості є взаємодія викладача і студента за принципами гуманістичної психології: безоцінність у прийнятті інших, психологічна безпека і підтримка. Розглянуто систему завдань, ситуаційних ділових і рольових ігор, у яких розвивається комплекс умінь і якостей, що забезпечують творчий характер навчальної діяльності: проблемне бачення, альтернативне мислення, уміння висувати гіпотезу, пропонувати варіанти її розв’язання і передбачати результати. Охарактеризовано види діяльності: читання з листа, ескізне вивчення творів, транспонування, підбір по слуху, імпровізація, елементарна композиція, які визначають творчу основу виконавської діяльності майбутнього учителя музики.