Dobór Schematu Belki Drgającej z Warunku na Optymalne Przestrojenie - B. Olszowski (Engineering Transactions, 1985)
Na przykładzie belki dwuprzęsłowej wykonującej drgania giętne pod wpływem wymuszenia harmonicznego o ustalonej częstości kołowej przeprowadzono analizę numeryczną jej widma częstości drgań własnych jako funkcji jednej zmiennej decyzyjnej. Na podstawie tej analizy rozwiązano problem optymalizacji dyskretnej metodą systematycznego przeszukiwania. Przedyskutowano jakościowe własności strategii optymalnej w przypadku, gdy zmienna decyzyjna może zmieniać się w sposób ciągły.