ZDRAVSTVENI SISTEM CRNE GORE U VANREDNIM SITUACIJAMA - Miodrag Radunović; Tatjana Radunović; Lenka Radunović (Međunarodni Problemi, 2016)
Rizici od masovnih nesreća se svakodnevno uvećavaju kao i moguće posledice po zdravlje ljudi, materijalna dobra i funkcionisanje zajednice, tako da se pred državom postavlja imperativ koordinirane aktivnosti za smanjenje rizika i posledica u eventualnim vanrednim situacijama. Cilj ovog rada je da prikaže nivo spremnosti zdravstvenog sistema Crne Gore za reagovanje u vanrednim okolnostima koje direktno ugrožavaju živote i zdravlje ljudi na bazi analize reakcije sistema u događajima praćenim velikim brojem žrtava, povređenih i obolelih. Uočene su pozitivne reakcije, ali i slabosti koje ukazuju da se Nacionalna strategija za vanredne situacije mora unaprediti, kao i da zdravstveni sistem mora biti spreman na promptan odgovor u vanrednim situacijama. Zato mora delovati preventivno, jačati se i unapređivati kadrovski, opremom, infrastrukturom, kontinuiranom edukacijom. Važno je i definisati rizike, planove odgovora i spremnost prilagođavanja novonastaloj situaciji.