ЦІННІСНІ НАСТАНОВИ ДОРОСЛОГО ЯК ДЖЕРЕЛО ТВОРЕННЯ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ: КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ - Р.О. ТРУЛЯЄВ (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология, 2020)
Здійснено теоретичне дослідження ролі особистісних цінностей педагога в процесі формування особистості дитини з позицій культурно-історичного підходу; ґрунтовно розкрито сутність поняття особистісних цінностей як інтегрального психологічного утворення, що визначає особливості поведінкової активності суб’єкта, реалізуючись у соціально значущих вчинках; розглянуто психологічні характеристики, закономірності та феноменологічні маркери процесу передавання вихованцям особистісних цінностей педагога. Ідеальний перебіг процесу взаємодії з вчителем в освітньому середовищі передбачає плекання та творення особистості дитини, що полягає в присвоєнні нею знакових здобутків людської культури, які в узагальнено-символічному вигляді містять універсальні ціннісні орієнтири людства. Унікальна здатність людини до символічного відтворення дійсності в ході її творчого осмислення забезпечує універсальність культурних змістів, що дає можливість адекватного сприйняття та залучення до ціннісних систем координат інших людей. У контексті творення особистості сутність складного процесу присвоєння змістів людської культури як особливого виду інтеріоризації розуміється як набуття «психологічної прописки» у внутрішньому світі сприймаючої їх особи. Таким чином, у результаті цього процесу зовнішнє на момент зустрічі людини з ним ціннісне переконання стає згодом шляхом поглинання та переосмислення її внутрішнім надбанням, тобто робиться її власним внутрішнім багатством, вбудовується в систему її індивідуальних ціннісних настанов. Дитина схильна наслідувати ті чи інші прояви дорослого, що дає їй змогу успішно вирішувати проблеми, не вдаючись до довготривалого пошуку та реалізації безлічі можливих рішень. Це може стосуватися не тільки конкретних форм зовнішньої поведінки, але і таких узагальнених «вищих» людських проявів, як культура, цінності та смисли, що передаються в ході взаємодії як через безпосередню демонстрацію та приклад, так і через символи. Одна з фундаментальних психологічних закономірностей сприйнятливості учня до виховних впливів, у процесі яких відбувається передавання цінностей, полягає в тому, що ступінь готовності сприймати та засвоювати їх буде залежати від специфіки ставлення дитини до дорослого. У свою чергу, знак емоційного ставлення до педагога буде залежати від практичної реалізації ним самим цінностей, які він транслює дитині.