На службі в ідеології: «громадянська війна» у пригодницькій літературі 1920–1930-х років для юних читачів - Сніжана Жигун (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï, 2024)
Предметом дослідження є інтерпретація теми громадянської війни у пригодницькій літературі для юного читача в Українській СРР. Метою статті є аналіз перетворення пригодницьких жанрів на засіб ідеологічного впливу в українській дитячій літературі і вияв національної специфіки цього процесу, зокрема й  існування творів контрканону. Останнє зумовлює новизну дослідження, оскільки радянська практика перетворення дитячої літератури на засіб соціальної інженерії розглядається переважно на матеріалі російської літератури, тож такий аспект цієї стратегії, як денаціоналізація лишається непоміченим.